Sveriges största gatuteaterfestival bjuder på världsartister från 18 länder

Uppvärmningen har börjat. De efterlängtade dagarna för den 24:e (!) Internationella Gatuteaterfestivalen i Halmstad är spikade, artisterna är klara och bokade. Så spänn fast bältena, 3-6 augusti kör vi.

De fyra dagarna och kvällarna i Halmstad gästas i år av artister från hela 18 olika länder. De fyller stadens centrum, gator, torg, parker, förorter — och en nedlagd bussterminal.

Festivalen bjuder på allt från en stilla stadsvandring med konstnärlige ledaren Ulf Andersson, via experimentell vetenskapsteater, en expressiv italiensk cirkusfamilj och svenska jongleringsgeniet Johan Wellton till en show med Marie Antoinette och en giljotin. Och nu blir Falkenberg en ny ”side-kick”, dit flera av artisterna anländer på tisdagens eftermiddag.

Allt är för alla! Allt är mycket! Allt är gratis! Till festivalen kommer:

 • Brittiska gruppen Cocoloco, som tar med publiken på en ”knäpp” vandring genom såväl staden som västerlandets konsthistoria och återskapar, tillsammans med publiken, några av konstens klassiker. På sitt alldeles egna vis.
 • Den italienska familjen Mirabella bjuder oss på sann buskers- och cirkustradition. För flera generationer, med flera generationer. Mitt på stadens gator och torg blir vi en del av deras varma familjegemenska och galna show där deras rekvisita bland annat består av enhjulingar — och en hund.
 • Aram Dance är en arabisk danstrupp med ursprung i Syrien, som återförenades i Sverige 2015 och i dag består av ett 30-tal medlemmar med dans av högsta klass. I Halmstad blir deras show en del av festivalens kontinuerliga fokus på det nya Sverige — och alla vi som delar liv här.
 • En av Festivalens mest efterlängtade återbesök sker när favoriten Johan Wellton och hans gnistrande jongleringshow för en liten stund lämnar världsturnéerna och kommer till stan. (se bild)
 • Och så anländer Stockholm Street Festival på besök i vår västkuststad för femte året i rad. Magic Thor & Miss Monette bjuder in oss till en späckad. dag på Stora Torg. I år tillsammans med kanadensiska stjärnan Kate Mior och hennes klassiska ”Marie Antoinette”, liksom den egensinnige svajmastartstjärnan spanjoren Miguel Rubio, som ingen bör missa.
 • Finska Kate & Pasi utgår från vardagens lite grå händelser när de plötsligt börjar att jonglera med sig själva. Så växer nya färger fram i deras fascinerande, skickliga nummer och väcker vår slumrande fantasi.
 • Malin & Zink är festivalens trotjänare. De kvicka magikerna, de fingerfärdiga trollkarlarna, de vansinniga illusionisterna, stjärnan Malin Nilsson från Österlen och skrotkungen Markus Zink från Tyskland älskas av alla generationer. Överallt i hela världen. Inte minst i Halmstad.
 • Sveriges största och äldsta gatuteaterfestival hittar ständigt nya samarbetspartners: Denna sommar Landart-projektet (x)-sites— som nu bjuder på tillfälliga konstverk med uppföljande dansföreställningar i det offentliga rummet, runt om hela västkusten under namnet ”Framtidens sagor”. I Halmstad väntar vi in polska konstnärerna Kamila Szejnochoch svenska Helena Ekänger, i Falkenberg japanske Maiko Sugano och italienske Allessandro Perrini som tolkar de miljöer och platser de befinner sig i. Sedan kommer dansare till dessa platser och tolkar konstverken.
 • Jens Klöft, bara från andra sidan bron är en dansk skådespelare och dramatiker med ett stort hjärta för komik och fysisk teater. Vi har sett honom göra succé här varje år sedan starten för 24 år sedan, med sin grupp Teatret Brændende Kærlighed. Nu kommer han solo, som privatdetektiv Dick van Dutch med sin galna detektivhistoria ”Hånden”.
 • Kapsel är en vetenskaplig cirkus för alla åldrar. I sin föreställning ”Blick” blandas jonglering med fysiska experiment, lysande trolleri med verklighetens magi. Alla åldrar får vara med på en högst annorlunda resa in i vetenskapernas fascinerande värld.
 • Och givetvis finns Festivalorkestern på plats med den ljuvligaste cirkusbesjälade musiken. Från invigningen med den egna Festivalfanfaren, via sin egen jazzkväll med gästartister, fram till söndagens avslutning.

Framåt – åt alla håll!
Hälsar festivalgeneral Ulf Andersson.

För fullständigt program och mer info: www.internationellagatuteaterfestivalen.se

Välkomna att höra av er till oss redan nu. Och givetvis sedan att besöka oss.

ULF ANDERSSON – konstnärlig ledare för VTST & Internationella Gatuteaterfestivalen
+46 70 574 21 12 / gatuteater@halmstad.se