In ltinere Collectif (FR) ”Traverser la rivière sous la pluie” och ”Escale #13”

In ltinere Collectif (FR) ”Traverser la rivière sous la pluie” och ”Escale #13”

In ltinere Collectif (FR) ”Traverser la rivière sous la pluie” och ”Escale #13”

Som en del av den Internationella Gatuteaterfestivalen i Halmstad kommer In Itinere Collectif, ett internationellt teaterkompani baserat i Frankrike till Stora torg och Andersberg för att göra två föreställning.

Stora torg – Traverser la rivière sous la pluie

De flyr till ljudet av avlägsna bomber och artillerield med få tillhörigheter. Plötsligt tar vägen abrupt slut och framför dem flyter en flod fram, utan en bro i sikte. På andra sidan floden står det en liten byggnad, vad är det? Gränsstation, checkpoint, stuga?  Bomberna fortsätter att falla – det finns ingen tid att tänka efter, de måste korsa floden. 

På den ena sidan , en belgisk farmor i en resväska som dras av hennes hängivna, turkiska son, en brittisk gravid mamma, med sin franska man och deras stora svenska bebis. De har inte mycket med sig men de är fulla av idéer. Deras, förvisso väldigt kreativa, men inte alltid helt genomtänkta, lösningar, försätter dem i oväntade och dråpliga situationer. På den andra sidan, två vakter som försöker göra sitt jobb – vakta floden – som också är en gräns. Vi möter också en hjälparbetare med goda intentioner, en svårt skadad man, en vilsen turist samt den oundvikliga journalisten. 

De  är varken martyrer eller förövare, utan offer för omständigheterna. De finns ingen tid för ömkan, de gör det de kan för att överleva och leva. Där möter vi dem  – i en alltför välkänd situation som ekar genom historien fram till nutiden och in i framtiden.

Ett tragikomiskt clown-epos som spelas helt på det påhittade språket gibberish. En föreställning för alla från 7+ till 100++

Andersberg ”Escale”

Vad är ESCALE?
“Escale” betyder “mellanlandning” eller “ett stopp på en resa” på franska. Under vecka kommer skådespelarna från In Itinere Collectif att stanna upp i Andersberg och skapa en föreställning på bara en vecka med hjälp av Andersbergsborna. Det är ett möte mellan skådespelarna och invånarna i Andersberg som resulterar i en unik föreställning baserat på invånarnas berättelser.
Dag 1-3 – möten, samtal med Andersbergsborna
Dag 4-5 – skapande och repetitioner av föreställningen Dag 6 – spelar föreställningen för hela staden

När dom startar arbetet så har dom ingen aning om hur föreställningen kommer att se ut eller vad den kommer att handla om. De första tre dagarna går skådespelarna ut på gator och torg och pratar med invånarna i Andersberg om deras minnen, tankar och idéer om staden. På torsdagen och fredagen skapar dom sedan en föreställning utifrån dessa berättelser. På lördagen presenterar dom en gratis föreställning för hela staden – en föreställning för alla åldrar – som med humor och poesi tar upp stadens förflutna, framtid, utmaningar och ambitioner!

VAR?
Vi kommer att hålla till i festlokalen vid medborgarservice, ni är varmt välkomna att titta förbi och ta en kaffe! Vi kommer även vandra omkring i Andersberg, ni kan känna igen oss på våra ljusgula regnrockar vi bär. Kom gärna fram och hälsa.

NÄR?
In Itinere Collectif är i Andersberg från den 31 juli – 5 augusti, föreställningen
spelas i Andersberg den 5 Augusti kl 17.00. Det är gratis och alla är välkomna, stora som små! Efteråt bjuder vi på fika!

Läs rescenssion här: https://www.opulens.se/scenkonst/en-clownforestallning-med-djupt-allvar/

Torsdag 3 aug – STORA TORG Kl. 15.00 In ltinere Collectif (FR) ”Traverser la rivière sous la pluie”
Lördag 5 aug – ANDERSBERG Kl. 17.00 In ltinere Collectif (FR) ”Escale #13”

Translate »